En ensom kamp?

Af HENRIK VINTHER OLESEN

En fodboldhader har oprettet hjemmeside og klub i kampen mod fodbold i tv.

JP extra

Tegning: Rasmus Sand Høyer

Thomas hader fodbold på tv.

Siden VM begyndte for snart tre uger siden, har fjernbetjeningen ligget uberørt, og hans tv har samlet støv.

For ikke nok med at fodbold fylder det meste: Resten af programmerne er genudsendelser.

Derfor hader Thomas fodbold på tv. Faktisk hader han det så meget, at han har oprettet fodboldhadersiden www.fhz.dk, der har som sit erklærede mål at fjerne fodbold fra tv og erstatte det med kvalitetsfilm eller alternativt få licensen sat ned.

De 354 medlemmer af hjemmesiden, der samtidig er en klub, har 12 grundsætninger eller bud, om man vil. Første bud er:

»Du skal hade fodbold og se det som din fjende, når tv sender det.«

Hadets pris

Hadet har en pris: Thomas holder på sit efternavn, fordi han har haft uheldige oplevelser med folk, der hader fodboldhadere.

»Der er mange, der synes, at det er mærkeligt at hade fodbold, og jeg har fået dødstrusler på email. Men det var mest forud for seneste VM. Da var Danmark jo selvfølgelig også med, men det er vi, så vidt jeg ved, ikke denne gang,« siger han.

Det 12. og sidste bud lyder:

»Fodbold er roden til alt ondt. Fodbold fører til frygt. Frygt fører til had. Og had er vejen til den mørke side.«

Hvilken slags mørk side fører fodboldhad til, spørger vi Thomas, der svarer:

»Det er jo ikke ment så bogstaveligt. Pointen er, at når hold som for eksempel FCK og Brøndby mødes, ender det ofte i vold,« siger Thomas.

Et par hurtige klik på medlemslisten afslører, at mange af de 354 medlemmer har tætte forbindelser til elektronik- og it-verdenen. Herfra føres nu guerillakrigen mod fodbold i tv. En slags svagstrømsrebeller med en sag.

Det ryster ikke Thomas

Og det ryster ikke Thomas, at fodbold trækker mange seere:

»I 2002 var der flere, som fulgte Søren Ryge i DR Derude, end der var seere til fodboldfinalen,« siger han, og et kig i statistikkerne giver ham ret:

Tyskland-Brasilien blev set af 732.000 danskere, mens Søren Ryges kamp mod køkkenhaven blev fulgt af 769.000.

Men på trods af, at Danmark ikke er med ved VM, var sidste uges seks mest sete udsendelser alle fodboldkampe. Topscoreren var Sverige-England, som lokkede godt en million seere hen foran skærmen.

Og det mest sete program i dansk tv-historie er fortsat semifinalen ved EM i 1992, da 2,776 mio. danskere fulgte slaget mod Holland om en plads i EM-finalen.

Nøjes med gamle film

Men det er ikke pointen, siger Thomas:

»Hvis folk vil se fodbold, så er det fint for mig. Men DR og TV2 brugte 55 mio. kr. på at købe tv-rettighederne til forrige VM, og det betyder, at jeg må nøjes med gamle film og dårlige genudsendelser. Spar pengene og brug dem på noget bedre tv som for eksempel Rejseholdet,« siger Thomas.

Derfor foreslår han, at fodboldelskerne får deres egen betalingskanal, så han kan få sine public service tv-kanaler i fred.

»Vi betaler en høj licens, men får ikke noget for pengene. Fodbold fylder det hele. Alt. Der er ikke plads til andet, og mange mennesker er altså ligeglade med fodbold,« understreger han.